Att renovera – saker att tänka på

Att renovera ett hus kan vara både dröm och mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få göra, men också resultatet av en obehaglig överraskning. Det är alltid bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det på grund av till exempel mögel eller annan mikrobiell påväxt.

Det första man ska tänka på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är beredd att göra själv. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan innebära allt från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ur hela insidan av huset och ersätta det. Det är alltså enorma skillnader renoveringar emellan.

Under de senaste åren har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som säljer allt från hammare och spik till avancerade golvslipar – allt för att den händige ska kunna bygga sitt drömhus.

Oavsett vad man ska göra för renovering krävs det material i olika mängd och prisklass. Det behövs också verktyg. En bra idé är att ha lite is i magen när det gäller material – om man ser renoveringen som en pågående hobby kan man ta det lite lugnt med att hitta de perfekta beslagen eller den rätta nyansen på sitt kakel i ens badrum till rätt priser.

Vad gäller verktyg så är det bra att tänka på vad man verkligen behöver köpa och vad man kan vara utan. Vissa verktyg kan man alltid ha nytta av senare, men de är faktiskt inte så många som byggföretagarnas reklamer vill hävda. Att köpa det som man även efter kan ha nytta av är bra för att undvika en ocean av prylar som aldrig används.

Vissa företag hyr även ut maskiner som annars skulle vara väldigt dyra att köpa, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är därför viktigt att man tänker till innan man sätter igång med renoveringen, för att slippa onödiga utgifter och slöseri av tid. Att bygga om och överhuvudtaget göra jobb i sitt hus tar ofta lite längre tid än vad man har räknat med, speciellt om man ger sig in på saker som man kanske inte har helt hundra koll på.

Det är bra att ta tidsfristen i beaktande redan innan man börjar eftersom det annars kan sluta med att man har ett halvfärdigt badrum som inte fungerar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de vackraste renoveringar är inte värt att må dåligt över – man kan anlita hantverkare.

När man renoverar utrymmen på grund av fukt och mögel är det viktigt att man ser till så att ventilationen blir bra, eftersom möglet annars snabbt kommer tillbaka. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli kvitt möglet. Därefter skydda mot ny påväxt med Tvärstopp eller Fulstopp.Det är dock ofta väldigt dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man få bidrag för att renovera och sanera.