Det finns en uppsjö med tillverkare av högtryckstvättar i Sverige; både bra och dåliga, dyra och billiga, fina och fula. Det kan vara en god hjälpreda i trädgården när äldsta sonen inte vill eller kan hjälpa till. Men det gäller att välja rätt, det är väldigt lätt att spendera tusentals kronor på något som inte riktigt är det man söker eller behöver.

Den första högtryckstvätten

Den första högtryckstvätten uppfanns under 1950-talet av Alfred Kärcher som sedan grundade Alfred Kärcher GmbH & Co. Varumärket som de säljer högtryckstvättar är Kärcher som du kanske har hört talas om tidigare. Det är till och med så känt att i franskan så betyder ”le kärcher” just högtryckstvätt och i tyskan är ”kärchen” ett verb som betyder att högtryckstvätta. Det var också Kärcher som var först med kembehållare och “påläggningsläge” så att man kan lägga på Fulstopp med en nyare Kärcher högtryckstvätt. Man körde om Nilfisk-Alto och backade tillbaka, det tog ett år för Alto att svara upp. Kärchers högtryckstvättar är liktydigt med kvalitet.

En högtryckstvätt kan fungera på två sätt: antingen med kallvatten eller med hetvatten. Hetvattentvättar är oftast dyrare än kallvattentvättar. Fördelen med hetvattenstvättar är att de är mycket bättre på att lösa fett då de använder skållhett vatten eller ånga för att skölja med. Vad båda har gemensamt är att de fungerar genom att pressa vatten med extremt högt tryck genom ett munstycke. Resultaten är en skarp vattenstråle som avlägsnar den mesta av all smuts väldigt effektivt och en bra högtryckstvätt kan spara upp till 80% av vattnet som normalt hade använts med en vanlig vattenslang.

Högtryckstvättar kan användas till en rad tillämpningar i trädgården och hemmet. Den traditionella och mest kända användningen är förmodligen rengöring av bilen och båten. Men det finns en rad andra användningsområden som man kanske inte kommer att tänka på direkt. Högtryckstvättar kan till exempel användas för att spola bort alger, lavar, mossa, mögel och hussvamp om man har problem med dessa. Högtryckstvätten är många gånger snabbare än en vanlig vattenslang och kommer åt bättre i trånga och smutsiga utrymmen.

Användningsområden för högtryckstvättar

Det finns så många användningsområden som användare för en högtryckstvätt. Och det finns lite olika modeller med olika färdigheter som man ska ha i åtanke.

Bilen – bilen kan givetvis tvättas utan problem med högtryckstvätten, se bara till att stänga fönster, dörrar och taklucka så det inte kommer inte vatten. Om du vet att du har någon läcka någonstans på bilen, gäller främst äldre bilar, så ska du givetvis undvika att spruta där. Då en högtryckstvätt avlägsnar bokstavlig talat allt på bilen så ska du se till att parkera på ett ställe där olja och fett som löses inte går rätt ner i gräsmattan. Första tvätten bör göras på en station där returvattnet tas om hand om efter användning så utsläpp undviks.
Båten – båten ”måste” tvättas efter användning. Det ser väldigt ovårdat ut med en vit båt som är grå-grön. Återigen, se till att spillvattnet går till en golvbrunn och inte direkt i trädgården.

Huset – man kan tvätta fasader, tak, terrass, balkong och till och med utemöblerna. Det man ska vara riktigt försiktig med när man tvättar fasaden är att man inte sprutar med för hårt tryck då det är lätt att vatten tränger in mellan springorna i fogarna och blöter ner isoleringen. Resultatet kan bli att det börjar mögla eller växa hussvamp inne i träet.

I övrigt så är högtryckstvättar en välsignelse för varje hemmafixare då det sparar mycket, mycket tungt jobb när man fixar, trixar och rengör hemma.