Att måla hus – saker att tänka på

Att måla hus är inte alltid världens enklaste sak, trots vad reklamerna antyder. Det är ett par saker man ska tänka på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte bara kulör utan framför allt färgkvalitet är utan tvivel det viktigaste. Lägg därtill hur man målar och förarbete, så blir husmålningen inte något man gör i en handvändning. Men om man till det adderar hur fantastiskt vackert ett nymålat hus blir, så är det nästan alltid värt mödan.

Färg till fasadmålning består av två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels för att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det mycket vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare regler har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre giftfri.

Giftfri färg är väldigt lovvärt, men tyvärr leder det ofta till att svartmögel och alger snart får fäste i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Detta kan uppträda efter bara några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna och möglet får man då lov att tvätta med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man bara 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år eller Fulstopp för ett skydd upp till 4-5 år.

Vad ska man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som innehåller till exempel alkyd- eller linolja anses ha mycket god förmåga att tränga in i träet och ger då ett gott skydd mot vatten och fukt. De ger också fasaden en blank yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår till exempel Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men å andra sidan är de helt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg får en matt yta.

Även förarbetet varierar mellan olika typer av färgval, dock inte i så stor utsträckning. I stort sett eftersöker man att få bort all överflödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det gäller att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri typ av skrapa – det finns en uppsjö olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan byta ut. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en hård stålborste för att få bort överflödig färg.

Vart femtionde år behöver man också göra en mer heltäckande fasadrengöring, nästan som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats välja färg och skrapat rent huset så är det bara att sätta igång med roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl bli billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att veta i vilken ordning man ska måla allt, ha en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Ska hela huset målas om i år, eller kanske halva nästa år? Vilka fasader ska i så fall målas i år?

Skall man penselmåla eller sprutmåla huset? Sprutmålning med de nya Wagnersprutorna är mycket snabbare, man kommer åt överallt. Framförallt är det mycket roligare.

Har man gjort alla förberedelserna ordentligt så är det, trots lite slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir fantastiskt!