Varför köper alla högtryckstvätt?

I Sverige har marknaden för högtryckstvätt ökat explosionsartat de senaste tio åren. När jag var liten var det enbart större företag och professionella som använde sig av högtryckstvättar. När min far bad mig att tvätta bilen, ett, enligt mig, välbetalt jobb, som betalade motsvarande tio kronor i dagens valuta, så var det tvättsvamp och hink. Med tiden inhandlades och installerades en vattenslang som givetvis förenklade avsevärt denna tvättprocess.

Jag visste faktiskt tidigt vad en högtryckstvätt var för något, mina föräldrar ägde vid tillfället ett maskinuthyrningsföretag, och de hade således en underhållslokal för dessa maskiner till vilken de tidigt köpte en högtryckstvätt för att rengöra dessa maskiner. Om jag inte minns fel så var den första av märket Nilfisk, dansk kvalitet, och fasligt dyr. Om jag inte är fel så kostade den motsvarande 20000 kronor i dagens penningvärde.

Det var en tung apparat som var klumpig att flytta, den stod mest i ett hörn precis vid ingången och sen kopplade man till en lång slang med munstycke som sedan drogs ut utanför lokalen där maskinen sedan tvättades av. Effekten var inte den högsta och sanningen är att vilken annan nyare modell, typ KEW, Kärcher eller Bosch, har mycket bättre effekt än denna gamla relik.

Så varför har så många börjat köpa högtryckstvätt på senaste tid?

Jag skulle säga att det beror på tre faktorer i grund och botten:

1. Effektiviteten på högtryckstvättar har ökat markant de senaste åren, de är mycket starkare och mycket mindre idag än när jag var liten
2. Prismässigt så kan man köpa en bra högtryckstvätt med alla sina tillbehöver för bara ett eller ett par tusen. Man kan till och med få tag på en hobbymodell för ett par hundra kronor idag.
3. Gemeneman har helt enkelt blivit mer kräsen med hur han spenderar sin fritid. Varför spendera en timme på att handskrubba rent bilen när man för ett par tusen kan köpa en apparat som gör det möjligt att tvätta av bilen på en kvart.

För att inte tala om hur många andra saker som den kan användas till. Senaste trenden (läs senaste 10-15 åren) att alla villaägare har byggt en stor terrass på baksidan har skapat ett stort behov för rengöring, och då är det antingen för hand eller med högtryckstvätt. Högtryckstvätten kan även användas för att göra rent fasaden på huset, rensa takrännorna och mycket mer.

Nya Kärcher högtrycktstvättar har kembehållare, Nilfisk Alto har svarat upp med en tillsats – så att man kan spruta tak mot alger, lavar, mossa och mögel med Bensaltensid, Fulstopp eller om taket är nytt, långtidsskydda med Tvärstopp.

Det enda man bör tänka på när man köper en högtryckstvätt är kostnaden för att använda den. För elkostnaden kommer skillnaden förmodligen inte att vara alltför stor mellan de olika modeller, utan det är snarare när det gäller reservdelar som man bör vara försiktig. Vissa billigare högtryckstvättar kan ha betydande reservdelar som kostar mer att byta ut än att köpa en ny, vilket i längden kan bli dyrt. Dessa billigare varianter har också givetvis större risk att faktiskt gå sönder, varför slutkostnaden potentiellt sett kan komma att öka avsevärt.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det är absolut värt att köpa en högtryckstvätt om man är villaägare, då den kommer att kunna användas till mycket, men var försiktig med de absolut billigaste alternativen då de potentiellt kan bli dyra i slutändan.